BIO 2020

Vår vision var att vid Borgholms Bios 100 års jubileum i april 2020 ha hunnit åstadkomma stora förändringar här. Drömmen är att kvarteret Kamelen 1 skall bli ett känt byggnadsminne i Borgholm. Man ska känna historiens vingslag när man passerar dessa vackra byggnader och förhoppningsvis lockas att titta in på Bion eller besöka den vackra innergården. Vi vill återställa husen till sin forna färg och form men även ge biografen en ansiktslyftning invändigt i form av restaurering av lokalen samt ny ljud/ljus/bildanläggning för att kunna erbjuda öbor och turister kultur i alla dess former och så klart filmvisningar såsom det en gång var när Farbror Einar drev bion.

Coronasituationen gjorde att vi ej hann med allt och inte heller kunde vi ha något jubileum i april. Men vi kommer att ha det mu i september enligt de restriktioner som finns. Och visst har vi hunnit med mycket! Bion är helt ommålad i sina forna kulörter enligt färgundersökning. Alla fönster är restaurerade. Golvet i bion ör slipat och fernissat och dörren är restaurerad. VI är så glada. 

Borgholms Bios Vänner: Lokalen Borgholms Bio är fantastisk och vi vill att den ska användas mycket och av många. Därför har vi startat en ideell förening genom vilken vi tillsammans med medlemmarna driver den kulturella verksamheten i Bion. Vi hoppas att detta ska leda till att Borgholms Bio blir en självklar kulturell mötesplats för bofasta på ön och att den används mycket även under de mörkare månaderna då det kan bli lite öde här i Borgholm.

 Det är inte många hus kvar just här som andas historia. Länsförsäkringar, Kommunhus och andra mer moderna byggnader tar över och man glömmer lätt bort att stanna upp och se det vackra i de hus som står kvar och minner om en annan tid. Vi har funnit att man vid den stora renoveringen som bekostades av länsstyrelsen1995 gjorde en del misstag. Man målade slarvigt och i färger som ej överensstämmer med originalet enligt våra efterforskningar. Man valde t ex att på själva biografen måla allt i samma färg och avstå från de tidstypiska detaljer som gör huset till en så vacker byggnad. Man blandade eller snarare applicerade fernissan fel på golvet i biografen vilket resulterat i att besökare under alla dessa åt efter avslutad föreställning har svårt att få loss fotsulorna från golvet som är så klibbigt. Vi vill rätta till och göra rätt och har redan kommit en bit på väg.

 Vi tar tacksamt emot idéer, kunskap om byggnaderna, kontakter till personer, föreningar, stiftelser osv som kan vara till hjälp i vår strävan i att uppnå detta. Det är inte lång tid kvar men det är bra att ha ett mål. Vårt mål är BIO 2020!

 Vänligen /Nanna Sveinsdóttir & Pär Stenberg med hundar, barn och ungdomar

© Copyright Borgholms Bio

Drömmen är att Bion ska vara digitaliserad vid 100 års jubileet i april 2020. Svårt att uppnå, ja. Men vi siktar mot stärnorna och ser fram emot en storartad fest.

Nyslipade och fernissade golv helt i enlighet med originalet. Tack Magnus Marelius för ditt stora arbete! Nu kommer ni inte att fastna med fötterna i golvet längre, ni kommer att bryta lårbenshalsen istället på detta blanka golv!  Vi måste ansöka om medel till en ny matta...kampen går vidare. 

Idag tackar vi Carl Barke lite extra! Kolla in före och efterbilden. Nu vill man måla panel!